Water en ijs: een magisch duo om te fotograferen
Er zijn maar weinig onderwerpen waar je zo mee bezig kunt zijn, als water en ijs. En voor een fotograaf die zich graag met macrofotografie bezighoudt, is het vastleggen van een waterdruppel een grote uitdaging.
Om het even waar die druppel aan hangt, kost het veel moeite om ‘m perfect vast te leggen, qua scherpte en belichting. Maar als het je lukt, dan is de voldoening groot. En regelmatig ontdek je thuis pas wat een creatieve beelden er in de druppel gespiegeld zijn.
IJs en sneeuw, die beiden natuurlijk gewoon ook water zijn, vastleggen brengt vaak het probleem van overbelichting met zich mee. Maar de flonkering en kristallen zijn wondertjes van schoonheid, en vragen er om vastgelegd te worden op foto. Beide onderwerpen lenen zich heel erg goed om creatief met licht aan de gang te gaan.
Sneeuw en ijs zijn daarnaast erg geschikt om eens een creatieve manier van belichten uit te proberen, bijvoorbeeld High Key fotografie. Dit is niet makkelijk uit te voeren, maar prachtig als het lukt. Voorbeelden daarvan staan in de gallery “Creatieve fotografie”.
Er staan een aantal foto’s op de website van een niet heel erg bekend natuurlijk fenomeen: IJsbaard of IJshaar. Pas sinds enkele jaren is de wetenschap er achter wat nu precies dit prachtige verschijnsel laat ontstaan. Bij een temperatuur van 0 t/m -4 en veel vochtigheid, verschijnen er hier en daar op eiken of beukenhout, lange ijsdraden.
Het ijs groeit van onderen af aan, en is zeker niet te vergelijken met rijp. De IJsharen kunnen wel 15 cm lang worden, en zijn heel fragiel maar ook prachtig om te zien. De ijsharen ontstaan op beuken of eikenhout, en worden gevormd door het bevriezen van uitgeademde gassen van gele- of zwarte trilzwammen. Er moet aan nogal wat eisen worden voldaan voordat het IJshaar ontstaat. Geen wonder dat het zo zeldzaam is.